rubicon

Casanova

A 18. század leghíresebb kalandora
16 perc olvasás

A 18. századot a kalandorok fénykorának tekintették. Ekkor hozta létre önálló szabadkőműves páholyait Cagliostro, ekkor terjesztette el magáról Saint-Germain grófja, hogy több száz éve él, s ekkor kötöttek fogadásokat arról, hogy vajon Éon lovag férfi-e vagy nő. Friedrich von der Trenck kalandos életéről még Jókai Mór is írt egy regényt. A század leghíresebb kalandorának azonban kétségkívül Casanova bizonyult: számtalan tanulmány, életrajz, szépirodalmi mű, tizennégy tévéfilm és huszonöt mozifilm idézte fel alakját. Ez utóbbiak közül az első egy magyar némafilm volt 1918-ban, melyben Lugosi Béla is szerepelt.

A csábító

Casanova elsősorban a nőcsábászok fejedelmeként él a köztudatban. Ezért teljes joggal tehetjük fel az indiszkrét kérdést: hány nőt sikerült meghódítania? Életművének kutatói erre már régen megadták a választ: emlékiratai alapján 122 szeretőt tudtak azonosítani. Első pillantásra talán jelentősnek tűnhet ez a mennyiség, de ha elosztjuk Casanova szexuálisan aktív éveinek számával, arra az eredményre jutunk, hogy Casanova évente két-három nőt hódított meg. Sok ez? A monogám kapcsolatot értéknek tekintő kultúrában talán sok, de a prostitúció fénykorában, a 19. században bármelyik módosabb férfi sokkal több nővel is létesíthetett testi kapcsolatot, ha rendszeresen látogatta a bordélyházakat. Például Henri de Toulouse-Lautrec, a híres festő, aki csak harminchét évet élt, állítólag több ezer prostituálttal került szexuális kapcsolatba. 

Ráadásul Casanovának viszonylag ritkán volt szüksége

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.