rubicon

Buda visszavívása, 1686

23 perc olvasás

Miként Buda várának, az ország fővárosának elvesztését 1541. augusztus 29-én a török hódoltság kora kezdetének tekintjük, úgy visszavétele 1686. szeptember 2-án, 145 esztendei megszállás után bizonyos tekintetben a török uralom végét jelentette, mivel ezt követően az oszmánok magyarországi uralma viharos gyorsasággal omlott össze. 

Elfoglalásáig Buda az ország politikai, katonai és gazdasági-pénzügyi központja volt, e funkcióit azonban 1541 után más városok vették át, mint Pozsony vagy Bécs. Visszafoglalása ezért nem csupán stratégiai szempontból volt elsőrendű fontosságú, hanem az ország politikai-gazdasági egységének visszaállítása szempontjából is. A hatalmas katonai vállalkozás jelentős keresztény összefogás révén valósult meg. Az ostromló seregben a császári csapatok és a német birodalomból érkezett egységek mellett ott harcolt sok ezer magyar katona, és nem feledkezhetünk meg az Európa minden részéből ideérkező nagyszámú önkéntesről sem. A Buda alatt megfordult összesen mintegy százezer katona egyötöde áldozta életét a Magyar Királyság fővárosának visszavételéért, megteremtve ezzel a lehetőséget az ország teljes felszabadítására.

A törökellenes felszabadító háború haditerve már több mint száz esztendeje készen állt.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.