rubicon

Bory Jenő alkotásai a szarajevói merénylet színhelyén

Online Plusz a Rubicon 2013/6-os lapszámához
4 perc olvasás

„Az emlékművek sorsa oly bizonytalan, mint amily kétes maga az emberi sors. És mi mégis újra meg újra emlékeket állítunk.” Ez a Bory Jenő 1933-as feljegyzéséből származó idézet világít rá a legteljesebben a szarajevói emlékmű sorsára. Méltán, hiszen az alkotó 1933-ra megérte azt, hogy az I. világháborút kiváltó hírhedt merénylet színhelyén megvalósult emlékművét a történelem vihara már megsemmisítette, a grandiózus álom pedig a székesfehérvári szőlőhegyen kezdett testet ölteni.

Bory Jenő (1879–1959) 35 éves művészként, építészi és szobrászi tanulmányokkal felvértezve élte meg az első világháború kitörését. Az 1914. június 28-án Szarajevóban a híres merénylettel kezdődött történetet a mester utóbb „élete egyik legemlékezetesebb élményének” nevezte.

A merénylet helyszíne Bosznia Hercegovina fővárosa. A tartományt az 1878. évi San Stafano-i béke, illetve a Berlini Kongresszus határozata alapján az Osztrák–Magyar Monarchia okkupálhatta, majd 1908-ban annektálta, azaz területéhez csatolta. Így vált az ekkortól a monarchia határain belüli tartomány a dinasztikus és birodalmi érdekek mentén kipattanó összecsapás gyújtópontjává.

Szerbia 20. század elején, a balkáni háborúkban megnövekedett területe és hatalma kivívta a Monarchia ellenzését: elrettentésnek szánták magát a hadgyakorlatot is. Ugyanakkor tisztában voltak azzal is, hogy a Szerbia elleni háború Oroszország ellenit is jelent. Szerbia Nagy Szerbiát akart, ki szeretett volna jutni a tengerig, s főleg vissza akarta szerezni az ősi szerb területet, Koszovót, azaz Rigómezőt.

A Ferenc Ferdinánd, a Monarchia trónörököse és felesége elleni merénylet Szarajevóban, Bosznia fővárosában 1914. június 28-án a szerbek gyásznapján (az önálló középkori szerb állam

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.