rubicon

Bismarck

12 perc olvasás
Huszonnyolc évig állt az államügyek élén, előbb mint porosz miniszterelnök, majd mint szövetségi, végül mint birodalmi kancellár. Sem előtte, sem utána nem volt ennyi ideig hivatalban német kormányfő, az uralkodók közül is alig egynéhányan. Jelentősége mégsem elsősorban a hivatalban töltött évek számával mérhető. Teljesítménye emeli őt kortársai, úgyszintén az őt megelőző és követő német államférfiak fölé. Amikor 1862-ben miniszterelnök lett, Poroszország kevésre becsült középhatalom volt – amikor 1890-ben távozott a birodalmi kancellári posztról, Németország a legjelentősebb európai hatalomnak számított.

Életműve, a német egység, nem kizárólag személyes alkotása volt, hiszen az egyesítő háborúkat katonák nyerték meg. De hogy a porosz hadsereg két ilyen küzdelemben szövetségesekkel együtt vehetett részt, ugyanakkor elszigetelt ellenféllel kellett megküzdenie, az elsősorban az ő diplomáciai művészetén múlott. A német egység megőrzésének kevésbé látványos, de maradandó teljesítménye viszont már egyedül Bismarck nevéhez fűződik.

Ellentmondásos életmű

A történetírók, miként a monumentális emlékműveket alkotó szobrászok, magas piedesztálra állították. A kisnémet-liberális történetírói irányzat a bismarcki egyesítést a német egyesítés egyetlen lehetséges formájának nyilvánította, és valóságos glóriát vont a nagy kancellár feje fölé. A világháborús vereség után életműve viszonyítási alap lett: államférfiúi nagyságát az utódok botlásainak kontrasztjával emelték ki. Csupán a második világháborút megelőző és követő években uralkodott a kritikus hangvétel: a Harmadik Birodalom szellemi-politikai atmoszférájában a nagynémet követelményeket kérték számon, a háborús katasztrófa

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.