rubicon

Billy a kölyök - egy hírhedt bandita

Vadnyugat 5.
10 perc olvasás

Billy the Kid – vagyis Billy, a Kölyök – regényes életéről nem kevesebb, mint öt különböző életrajz jelent meg a halálát követő évben. Az újságírók szerint ő volt Új-Mexikó legveszedelmesebb bandavezére, akinek huszonegy gyilkosság terhelte a lelkét. Századunkban több mint negyven film idézte fel alakját. Ki volt tulajdonképpen ez a legendás személyiség?

Eredetileg Henry Antrim volt a neve, s 1859-ben született New York írek lakta nyomornegyedében. Alig múlt 16 éves, amikor 1875-ben részt vett egy mosoda kifosztásában. A seriff úgy döntött, hogy ráijeszt kissé, és Silver City börtönébe záratta. Ő azonban a kéményen át megszökött, amikor kiengedték egy kicsit mozogni a cella előtti folyosóra. Ezután az arizonai Camp Grantben lótolvajlás miatt háromszor is letartóztatták, de mindháromszor megszökött. Macskaügyességgel mászott át a falakon, s a bilincset könnyedén lehúzta vékony csuklóiról. 1877-ben a Camp Grant-i kovács, Francis P. Cahill addig provokálta, amíg Henry hasba nem lőtte. A kovács másnap meghalt. Henry önvédelemre hivatkozva nyugodtan bíróság elé állhatott volna, de inkább megszökött. A körözésben már így emlegették: „Henry Antrim, alias Kid”. Vagyis ekkor már „Kölyöknek” nevezték vékony, gyerekes külseje miatt.

170 cm magas volt, barna hajú, kék szemű, két felső foga kissé kiállt, de nem csúfította el. Nagylelkű volt, jókedvű, vidám, ritkán ivott és nem dohányzott. A nőkkel nagyon udvariasan viselkedett, jól táncolt, ezért ők is kedvelték. Állandóan a fegyverével játszott, így kiváló céllövő lett. Egyszerűen öltözködött, a fején általában sombrerót viselt. Mindenhol rengeteg barátra tett szert.

Új-Mexikó állam délkeleti részén egy marha- és lótolvajlásra specializálódott banda tagja lett. Itt mindenki fegyvert viselt, mindenki ivott, és az erkölcsi felfogás azt diktálta, hogy a legkisebb sérelemért is fegyverrel kell megfizetni. Billyt – mert ekkor már a William H. Bonney nevet viselte – egyáltalán nem tekintették sötét lelkű bűnözőnek: a marha- és lótolvajlás akkoriban bocsánatos bűnnek számított. Bandája olykor ijesztgette az embereket és ingyen fogyasztott a kocsmákban, de nem foglalkoztak sem betöréssel, sem bankrablással, békén hagyták a postakocsikat, csak önvédelemből öltek, és nem zaklatták az asszonyokat. Amikor 1877 őszén Billy váratlanul munkát vállalt, semmi akadálya nem volt, hogy törvényen kívüliből néhány évi szorgos munka árán a társadalom megbecsült tagjává váljon. Ekkor azonban kirobbant a vadnyugat egyik legvéresebb helyi háborúskodása, amely őt is magával sodorta.

Lincoln megyében két gazdasági-hatalmi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.