rubicon

Baedeker, a praktikus

Az útikalauz atyja
6 perc olvasás
Kevesen tudják, hogy a bedekkerként magyarosodott, útikönyv értelemben használt szavunk egy érdekes 19. századi személyiséget takar: Karl Baedeker német utazót és könyvkiadót. Neve azáltal vált fogalommá, hogy életművével mintegy műfajt teremtett a múlt század második felében: a középpolgárságnak szóló, naprakész, praktikus információkkal teli útikalauz műfaját, amely szinte egész Európában elterjedt.

Baedeker műveit számos nyelvre lefordították, többek között franciára is. Nézzük most egy jelenkori francia filozófus-történésznek, Jean-François Revelnek a segítségével, hogyan vélekedett a 19. századi német utazó-író-könykiadó a korabeli átlagpolgár európai – elsősorban itáliai – utazgatásának a körülményeiről, s hogyan kívánt ahhoz segítséget nyújtani.

Karl Baedeker 1801-ben született Essenben egy nyomdász-könyvkiadó fiaként. A család és a műhely a későbbiekben továbbköltözött Koblenzbe, majd Karl 1859-ben bekövetkezett halála után Lipcsébe, ahol fiai folytatták apjuk munkáinak a kiadását. Nyilván ez a félig iparos, félig értelmiségi családi környezet szerettette meg Baedekerrel az irodalmat, amely azután utazásaihoz, végül pedig útikalauzainak megírásához is indíttatást adott.

Úgy tűnik, akkor támadt az a gondolata, hogy maga is kezébe fogja a vándorbotot, amikor megvette egy Klein nevű szerző Rajna-menti utazásáról szóló művének a kiadási jogát. Baedeker gyakorlatias gondolkodását tanúsítja, hogy mielőtt a kiadás munkálataihoz fogott volna, végigjárta a Klein által megtett utat, hogy a kötetet naprakész felvilágosításokkal egészíthesse ki. A vállalkozás eredménye az lett, hogy Baedeker szinte teljesen újraírta Klein könyvét, s nemcsak a korban hozzáférhető más útikönyveket vette mintául e munkájához, hanem saját személyes élményeivel, gyakorlati tapasztalataival is

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.