rubicon

Az olasz–etióp háború

Az első nemzetközi gazdasági szankció egy háborút indító országgal szemben
4 perc olvasás

Az amerikai elnök, Woodrow Wilson által elképzelt, majd 1919-ben létrejövő Népszövetséget vagy Nemzetek Szövetségét az első világháborút lezáró versailles-i békerendszer egyik tartópillérének szánták. A szervezet fő célja a nemzetközi béke megőrzé­se, ennek érdekében a nemzetek közötti vitás kérdések békés úton történő elrendezése volt. A kollektív biztonság eszméje felett őrködő Népszövetség a béke megsértőivel szemben a 16. cikkely alapján gazdasági szankciókat is alkalmazhatott. Az alapító dokumentumot, azaz az Alapokmányt aláíró országok között ott volt a világháborúban győztes Olaszország is. 1922-től, Benito Mussolini hatalomra lépésétől azonban az olasz külpolitika nagyra törő célokat tűzött ki. Ezek egyike Abesszínia, azaz Etiópia bekebelezése és ezzel egy összefüggő kelet-afrikai olasz gyarmatbirodalom kialakítása volt.

A fiatal olasz állam már a 19. század végén terjeszkedett Afrika „szarvánál” – így tette gyar­mat­tá Eritreát és Olasz-Szomáliát. Innen már 1895-ben hadjáratot indított Etiópia elfoglalására, de az olasz gyarmati csapatok 1896 márciusában súlyos vereséget szenvedtek az aduai csatában. A térségben ekkor megtorpant az olasz birodalomépítés, így elmondható, hogy a fasiszta mozgalom revánsra törekvő, hódító szándéka valójában a korábbi külpolitikai cél újra­élesztését jelentette.

Olasz katonák hajóra szállása Nápoly kikötőjében. Az etióp „kalandra” Mussolini gigantikus portréjával lelkesítenek, 1935. augusztus A háború diplomáciai előkészítése

Az első

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.