rubicon

Az európai koncert az első világháború előtti évtizedekben

Hatalmi politika és az egyensúly hagyománya
13 perc olvasás
A 19. századi Európa a hatalmi egyensúly jegyében működött. A rendszernek az öt főszereplő, az öt nagyhatalom multipoláris jelleget kölcsönzött. A hatalmi szisztéma másik jellemzője a homogenitás volt: a résztvevőket hasonló gazdasági és politikai elvek mozgatták, ezért a struktúrát sokáig a stabilitás, a korlátozott erőszak jellemezte, mivel a szereplők politikai ellenfelek voltak ugyan, de nem egymás engesztelhetetlen ellenségei. Az európai államok azonban a fokozott biztonságra törekedve szövetségi rendszerekbe, két, egymással szemben álló hatalmi tömbbe tagozódtak. A kérdés az volt: fel lehet-e rúgni az egyensúlyt büntetlenül?

A külpolitika minden korszakban valamilyen rendszerben működik. Morton Kaplan amerikai politológus hat rendszert különböztet meg: a hatalmi egyensúly, a laza és a merev bipoláris, az egyetemes, a hierarchizált, valamint a vétó szisztémát. Ezek egyik jellegzetessége, hogy általában kevéspólusúak, s a főszereplők közötti kapcsolatok a mechanizmus többi résztvevőjére is meghatározóak. Ugyanis az adott struktúra jelöli ki azokat a határokat, melyek között egy állam mozoghat, s a diplomácia ügyességétől függ, mennyire használja ki ezt a mozgásteret.

Játékszabályok

1815-ben a szent szövetségi rendszer az európai hatalmak közötti egyensúly jegyében jött létre. A hatalmi egyensúly rendszerének van egy rövid és egy hosszú távú mozgása. Ez utóbbi nem más, mint meg-megújuló kísérlet egy birodalom létrehozására. A 19. század ilyen kísérlettel kezdődött, amikor Napóleon Franciaországa megpróbálta Európa térképét saját érdekeinek megfelelően átrendezni. Európa történetében azonban Franciaország nem állt egyedül ilyen jellegű törekvéseivel. Az egyensúly felrúgásának gondolata minden európai nagyhatalmat megkísértett, ezért leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy Európa

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.