rubicon

Az emberiségnek közös sorsa van

Kossult az Egyesült Államokban, 1851–52
8 perc olvasás
Angliában és Amerikában a magyar államférfit az utca népének hangos lelkesedése köszöntötte, a hivatalos körök azonban óvatosak maradtak, és nem kötelezték el magukat a magyar függetlenség mellett. A külföld kétarcúsága a magyar történelem visszatérő, tragikus tapasztalata.

A reformkor nemzedékének legjobbjai sokat tudtak az Amerikai Egyesült Államokról, és csodálták azt az országot. Bölöni Farkas Sándor (Utazás Észak-Amerikában, 1834) és Haraszthy Ágoston (Utazás Éjszak-Amerikában, 1844) munkái, valamint Alexis de Tocqueville magyarul is kiadott könyve az amerikai demokráciáról szemtanúk elevenségével számoltak be – Wesselényi Miklós szavaival – „az amerikai ifjú óriásról”. Az Országgyűlési Tudósításokban Kossuth is rendre közölte a szabadság és a demokrácia amerikai diadalútjára hivatkozó hazai kortársainak elragadtatott megnyilatkozásait. A levert szabadságharc után Törökországban internált Kossuth viszonylag alapos ismeretekkel rendelkezett az Egyesült Államokról, bár majdnem 50 éves volt, mikor amerikai földre lépett.

A kor hőse

Amerika iránti lelkesedését a forradalom és a szabadságharc alatt és után viszonozni kezdte az amerikai közvélemény: a Habsburg-elnyomás ellen küzdő magyar államférfi egy csapásra a szabadság bajnoka, a kor hőse lett. Miután az Egyesült Államokban értesültek Kossuth törökországi fogságáról, Pierre Soulé louisianai szenátor már 1850. február 5-én javaslatot tett az amerikai elnöknek, hogy járjon közben a törökországi magyar száműzöttek érdekében a Portánál. Mégis, jó egy esztendőnek kellett eltelnie, amíg – hosszas nemzetközi viták után – az amerikai kongresszus felhatalmazta az elnököt, hogy küldjön amerikai gőzöst a volt magyar kormányzó-elnökért

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.