rubicon

Az első bécsi döntés

Revíziós politika és a külpolitika revíziója
12 perc olvasás

Az első világháború végén megfogalmazott wilsoni elvek az etnikai szempontokat részesítették előnyben a korábbi birodalmi keretekkel szemben. A háborút követő rendezés mégsem nemzeti elvek valóra váltása jegyében született. A győzők – és akik a győztesekhez csapódva részesedtek a sikerből – telhetetlennek bizonyultak, s a végletekig ki akarták aknázni a sikert, ezzel elvetették a magvát a békétlenségnek. Hitler fellépését a korábbi győzők rossz lelkiismerete tette eredményessé. Csehszlovákia 1918-ban úgyanúgy a hatalmi politikai érdekeknek köszönhette létrejöttét, mintahogy 1938-ban a hatalmi politikai érdekeltség okozta a vesztét.

1938 augusztus 22-én magyar kormánydelegáció érkezett Németországba, amelyet maga a kormányzó, Horthy Miklós vezetett. Ugyanezen a napon Bledben megállapodás született Magyarország és a kisantant országai között egy olyan egyezményről, amelynek keretében a magyar fél lemond az erőszak alkalmazásáról szomszédaival szemben, cserében a szerződést aláíró kisantant államok elismerik fegyverkezési egyenjogúságát. Magyar részről a szerződéscsomag életbeléptetését ahhoz a feltételhez kötötték, hogy mindegyik partnerrel egyenként sikerül megállapodni a magyar kisebbségek helyzetének javításáról. Az utóbbi klauzula tág teret biztosított további magyar lépések számára.

Magyar óvatosság

A nagy gonddal kidolgozott és hónapokon át tartó diplomáciai munka eredményeként létrehozott paktum valódi jellegét azonban nem lehetett első látásra felismerni, és még inkább homályban maradt az egész mögött meghúzódó magyar szándék, amely távolról sem a kisantanttal való megbékélést célozta, hanem a régóta ismert magyar külpolitika folytatása volt abban az irányban,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.