rubicon

Az ellenség képe

5 perc olvasás
Az ellenség képe időtől és tértől függetlenül állandó, sztereotip módon örökít meg sztereotípiát. Könnyen ráismerhetünk, lehet jelentéktelenül kicsi vagy komikusan buta, bestiálisan kegyetlen vagy rémisztő szörnyeteg, fenyegetően fölénk magasodó gonoszság vagy arc nélküli árny, akit csak érzünk, hogy itt van, s lehet akár a halál is.

A jobb oldalon látható képünk félig csúfondáros, félig ijesztő: egy pökhendi, mindent és mindenkit lefitymáló, piperkőc német tiszt karikírozott vonásai, akinek monokliján egy akasztott ember képe türköződik. „This is the Enemy” – „Ez az ellenség” – hirdeti a felirat. Ezt az ellenséget Amerika népének legnagyobb része sohasem látta – meg kellett hát mutatni olyan eszközökkel, amelyek gyűlöletet és félelmet kelthettek abban is, akinek addig semmi oka sem volt, hogy gyűlölje a „fritzeket”. Az ellenség ilyen ábrázolása időtől és tértől független sztereotípiákon alapul, ezeket vesszük sorra a következőkben.

Az ókor első birodalmainak uralkodói istenek leszármazottai és maguk is istenek voltak. Akár hódító, akár védekező háborúikban is csak a győzelmet ismerhették, hiszen egy isten valójában sohasem szenvedhet vereséget. Templomok falára, sztélékre, vagy akár sziklákra vésett felirataik

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.