rubicon

Arcképvázlat történelmi háttérrel

10 perc olvasás
1982-ben jelent meg egy könyvem Arcképvázlat történelmi háttérrel címmel. Azóta úgy emlegetnek, mint Kádár János életrajzíróját. Eleinte tiltakoztam, később már csak legyintettem. A 400 oldalas műnek ugyanis legfeljebb egytizede foglalkozik Kádár életével. Kétségtelen, hogy akkoriban ez a pár tucatnyi oldal is feltűnést keltett, hiszen Kádár János életéről az ország gyakorlatilag semmit sem tudott. Ma sem sokkal többet. Talán ezért érdemes felidézni a könyv születésének történetét.

Valamikor a hetvenes évek végén Budapesten járt egy oxfordi könyvkiadó – egyébként szegről-végről magyar származású – tulajdonosa, az azóta rejtélyes körülmények között elhunyt Robert Maxwell. A Pergamon Press akkoriban a világ egyik legrangosabb tudományos kiadója volt, mely szorosan együttműködött a magyar Akadémiai Kiadóval.

Maxwellt Kádár János is fogadta. A sznobériától nem mentes kiadó felajánlotta a főtitkárnak, hogy szívesen kiadná önéletrajzát vagy egy róla írt életrajzot abban a sorozatban, melyet a kor jelentős államférfiairól készít. Kádár ezt egyértelműen visszautasította. Önéletrajzot nem ír, s abba sem egyezik bele, hogy életrajzot írjanak róla. Később tudtam meg: ugyanilyen kategorikusan megtagadta, hogy a Magyar Televízió portréfilmet készítsen róla, mint korunk számos politikusáról, művészéről, tudósáról. Még azzal a feltétellel sem egyezett bele, hogy a film nem kerül bemutatásra, hanem a televízió archívumában helyezik el az utókor számára.

Ezek után beavatottja lettem annak az összeesküvésnek, melynek az volt a célja, hogy az oxfordi kiadó tervéből mégiscsak legyen valami. Mert nemcsak Kádár tartott ki makacsul véleménye mellett, miszerint az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.