rubicon

Apponyi és Teleki

Két válasz a békeszerződés-tervezetre
9 perc olvasás
A békekonferenciára gróf Apponyi Albert vezette a magyar küldöttséget. Szereplését a Főtanács előtt szinte legendává alakította a két világháború közti időszak propagandája, és még manapság is sok illúzió tapad hozzá. A magyar békedelegáció másik kulcsfigurája gróf Teleki Pál volt. Míg Apponyi nem vagy alig tudott a régi beidegződésektől szabadulni, addig Teleki a járhatóbb utat kereste, kevesebb illúzióval.

A párizsi békekonferencia december 1-jei ülésén a Szövetséges és Társult Hatalmak Főtanácsa úgy döntött, hogy meghallgatja a magyar kormány megbízottait. A Huszár-kormány Apponyi Albert grófot jelölte ki a delegáció vezetésére. Kétségtelen, hogy ezekben a hónapokban Apponyinak pozitív szerepe volt a magyar belpolitikában, liberális attitűdje és méltóságteljes higgadtsága kiáltó ellentétben állt a szabadjára eresztett fehérterrorral. Ám a Lex Apponyi révén Európa-szerte hírhedtté vált kultuszminisztersége és az 1914-es hadüzenetet „hát végre” felkiáltással üdvözlő parlamenti beszéde aligha tette a külföld felé szalonképessé. Bár Clerk, a magyarországi kiküldetéséről frissen visszatért antant diplomata dícsérőleg szólt róla, a Főtanács nem osztozott Clerk jó véleményében. Clemanceau egyáltalán nem kedvelte Apponyit, igaz, jövetelét nem kívánta megakadályozni: „a magyarok saját dolga, hogy azt tegyék, amit ügyük érdekében a legjobbnak gondolnak”. A magyar kormány december 12-i ülésén döntött a delegáció összetételéről. Apponyi gróf elnöksége mellett további hét főmegbízottat jelöltek ki, közöttük gróf Teleki Pált.

Követhetetlen és elfogadhatatlan

A magyar államapparátus ekkor már jó ideje dolgozott a béke előkészítésén. Ennek szervezője

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.