rubicon

Apokalipszis, 1945

A német–magyar védősereg kitörési kísérlete
8 perc olvasás
Az emberi történelemnek több dimenziója van. A klasszikus, hagyományos történetírás ezek közül sokáig a leginkább látható és talán leglátványosabb aspektusokra, az államközi kapcsolatokra, a ”nagy emberek” életére, valamint a kormány- és a pártpolitikára koncentrált. Újabban azonban számos új típusú megközelítés is polgárjogot nyert. Ezek egyike a mikrotörténelem, vagyis egy időben rövid és térben korlátozott esemény aprólékos és extenzív totalitásra törekvő bemutatása, amely szerencsés esetben mint cseppben a tenger tükrözi az egészet. Budapest elestének és egyben felszabadulásának utolsó fontos mozzanatánál, a német–magyar védősereg 1945-ös kétségbeesett kitörési kísérleténél alkalmasabb eseményt az ostrom borzalmainak érzékeltetésére keresve sem találhatnánk.

Románia 1944. augusztus 23-ai kiugrása után a keleti front fő hadszíntere Magyarország lett. Lengyelországban 1945 januárjáig a Visztulánál állt a front, a döntést mindkét fél magyar területen kereste. A debreceni páncéloscsata után a szovjet vezetés menetből kívánta elfoglalni Budapestet, hogy onnan Bécs felé törjön előre. Sztálin már a szövetségesekkel való területi osztozkodásra gondolt, és biztosítani kívánta elsőbbségét Közép-Európában. Ennek érdekében adta ki a parancsot 1944. október 28-án Malinovszkij marsallnak, hogy azonnal foglalja el Budapestet.

A budapesti csata

Az elsietett támadási parancs következtében az előretörés még a főváros elérése előtt elakadt, miután a magyar I. ejtőernyős

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.