rubicon

Anno 1802

5 perc olvasás
Amikor 1802-ben Monokon megszületett Kossuth Lajos, a nyilvánosságnak még alig voltak fórumai. A közélet iránt érdeklődő kevesek mindössze két magyar nyelvű újságot vehettek kezükbe; a bécsi Magyar Hírmondót és Magyar Kurírt. Emellett minden évben megvásárolhattak egy-két kalendáriumot is. Vajon mit tárt a közönség elé a gyermekcipőben járó magyar nyelvű publicisztika Kossuth születésének évében?
Nemzetközi gazdaság

Rouenból... Az ide való Karton Fábrikások megkeresték a' Kormányszéket, és azzal ezeket közlötték: „Úgy tartódik a' mai időben mint bizonyos állitás, hogy a' státusok annál erősebbek, és virágzóbbak, mennél jobban virágzik azokban a' kereskedés, és a munkásság. Példa erre, Anglia, melly nem a' legnagyobb kiterjedése és népessége mellet is, első a' világ' kereskedő része között. Európa tartományain fájdalmas sebeket ejtett a' mult hadakozás: Anglia ereje pedig felette megnevekedett az által. Úgy látszott, hogy a' Frantzia Respublika vetekedni fog ebben a' részben is Angliával: azonban a' mi Hazánk közel van a' romláshoz, ha tsak annak támogatására megkivántató eszközök elő nem vétetnek. A' békesség nem javitott állapotunkon. Az Ánglusok bétöltötték Fr. Országot tulajdon Fábrikáikban készült míveikkel: azonban azoknak, a' miken mi dolgoztunk, nintsen semmi kelete. A' mi mester embereink Famíliástól eggyütt elszegéyednek, ha tsak meg nem mondódik mi tévők legyünk. Első Konzul, mi az igasságot, de a szomoru igasságot terjesztjük elődbe! Vajha megilletnének kenyér nélkül levő, és a szegénységgel küszködő mester embereink' panaszai! Semmijük sints; azonban jobb reményeségek sem lehet a' jövendő eránt. Első Konzul! a' Te gondoskodásodtól várjuk azt, hogy ezen szükség elháríttassék. Kevés idő múlva, a' mester emberek kifogynak egészen városunkból, és némellyek a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.