rubicon

Adolf Hitler: Mein Kampf

A német történelem legvitatottabb könyvének karrierje és a valóság
24 perc olvasás

A világ legismertebb heccirata, egyben minden idők legnagyobb példányszámban eladott német könyve pusztító hatással járt az elmúlt évszázadban. Sokaknak a gyűlölet, másoknak a bűvölet tárgya volt; Németországban a második világháború után betiltották, más országokban napjainkban is bestseller.  

90 év után, 2015. december 31-én lejárt a Mein Kampf szerzői jogi védelme. Címét mindenki ismeri, a tartalmát aligha. Mit tartalmazott, hogyan fogadták egykor, s miként valósultak meg nézetei a gyakorlatban? Ezt tekintjük át a következő oldalakon.

A hivatalos legenda szerint a hazaárulás miatt a landsbergi erődben börtönbüntetését töltő Adolf Hitler magántitkárának, Rudolf Hessnek diktálta gépbe a Mein Kampfot. Valójában Hess részvétele a könyv születésében az újonnan elkészült fejezetek alkalmi, majd időnként rendszeres meghallgatására, valamint szabadulása után a korrektúra átnézésére szorítkozott. A könyvet Hess 1924. június 29-én, hat héttel büntetése megkezdése után említette először a börtönből küldött levelében: „Amikor ma délután bevittem neki a teát, megmutatta könyve borítójának tervét. Luxuskiadás elefántcsontszínű pergamenben, népi kiadás félbőrben; a borító néhány színét egyeztettük.” Leveleiben Hess egyébként tribunusnak nevezi Hitlert, aki alkalmanként felolvasta hűséges hívének az újabb részeket, s átbeszélték azokat, majd ünnepélyesen meghívta Hesst a szöveg közös ellenőrzésére. Hess – határozott nyelvezete miatt – nagy jövőt jósolt a kötetnek.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.