rubicon

A weimari köztársaság

26 perc olvasás
A demokratikus kormányzás első német kísérletét folyamatos bel- és külpolitikai kihívások érték. Kezdettől „árulás”, „forradalom”, „tőrdöféslegenda”, „Versailles” rágalmai gátolták saját, demokratikus identitásának megteremtésében. Weimar 1919-ben nem a nagy német klasszikusok hagyományához való kötődést szimbolizálta, hanem a berlini zűrzavar elől menekülő védtelen kormány véletlenül kiválasztott menedékhelye volt. A kompromisszumként ott elfogadott alkotmány „nyitott politikai formája” pedig lehetővé tette az egymással rivalizáló politikai erőknek, hogy a hatalmi és felelősségi vákuumban gyökeres változtatásokra törekedjenek. Így a weimari köztársaság voltaképpen saját alkotmányos keretei között csúszott át diktatúrába, megteremtve a „weimarizálódás” fogalmát.

Az 1919. január 19-én megválasztott nemzetgyűlés február 6-án ült össze a Maercker szabadcsapatai által őrzött Weimarban, mivel Berlin a népi tengerészhadosztály decemberi lázadása és a januári Spartakus-felkelés miatt nem volt biztonságos. A weimari nemzetgyűlést nem uralta egyetlen politikai irányzat sem: összetételében messzemenő politikai pluralizmus érvényesült. Meglepetésre a két szocialista párt (az SPD és az USPD) nem szerzett többséget: a szavazatok 45,5 százalékával, a képviselői helyek 44,2 százalékával rendelkeztek (az SPD 37,9 százalékot szerzett, miközben már 1912-ben is 34,8 százalékos eredményt könyvelhetett el).

A politikai rendszer

A konzervatív tábor a Német Nemzeti Néppártban (DNVP) és a Német Néppárt (DVP) jobbszárnyán gyülekezett, s a háború előtti monarchista-alkotmányos államberendezkedésben és társadalmi status quóban gondolkodott. Hagyományos támaszát a nemességben, a protestáns egyházban és a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.