rubicon

A történelem torz tükörképe

A sematizmus filmjeiben
11 perc olvasás

A filmpolitika irányítói a filmet is a párt ideológiájának szolgálatába állították, hogy a legnépszerűbb, a tömegekre egyedül ható művészi kifejezőeszközzel propagálják a politika céljait, tudatosítsanak az ország előtt álló gazdasági feladatokról, s mozgósítsanak érdekükben. „Olyan filmeket kell csinálni, amelyek aktívan segítik a politikai harcot” – fogalmazódott meg a vezérelv.

1948-ig a Magyar Kommunista Párt művészetpolitikáját a gazdasági és politikai hatalom birtoklásáért folytatott küzdelem viszonylag háttérbe szorította. A Párt ez idő tájt „a régi rendszer és képviselői” ellen az ún. fegyvernyugvás taktikáját alkalmazta. „Nem azért, mert lebecsültük volna ezt a területet – írta Horváth Márton –, hanem mert felismertük viszonylagos helyi gyengeségünket, és a megvívandó harcok helyes, időbeli sorrendjét.” A kultúrpolitikai „fordulatot” Rákosi Mátyás 1948. november 27-én, az MDP Központi Vezetőségének ülésén elmondott beszéde érzékeltette, amely harcot hirdetett a művészet területén a „burzsoá nyugati befolyással” szemben, és a „kapitalista ideológiai maradványok” érvényesülése ellen mozgósított.

A párt szeme és füle

A filmterület első számú irányítója 1949-ben Révai József lett. Szavainak, döntéseinek súlyát elsősorban nem miniszteri beosztása adta, hanem az a tény, hogy az ország legfelső politikai testületének tagjaként „pártvonalon” is ő felelt az elkészült filmekért. Többet foglalkozott a játékfilmgyártás kérdéseivel, mint bármely más művészeti ágéval. A filmet még az irodalomnál is fontosabb művészeti ágnak tekintette. Végletesen szubjektív volt: személyes érdeklődése vezette, a problémákat nem

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.