rubicon

A templomosok

Az első titkos társaság?
4 perc olvasás

1793. január 21-én, amikor XVI. Lajos francia  király feje a porba hullt, valaki így kiáltott fel a vesztőhely körül nyüzsgő párizsi tömegben: „Jacques de Molay, megbosszultuk halálodat!” Ez az anekdota nemcsak a francia forradalmat hozza összefüggésbe a szabadkőművesekkel, hanem a szabadkőműveseket is a templomosokkal: De Molay a Templomos Rend utolsó nagymestere volt, akit Szép Fülöp francia király 1314. március 19-én máglyán elégettetett. A templomosok   titokzatosságuknak (is) köszönhették vesztüket. Kezdettől fogva rejtélyes figurák voltak: katonák és szerzetes-papok, annak ellenére, hogy a két életforma nem összeegyeztethető. Hatalmuk csúcspontján a kereszténység bankárai voltak: ekkor az látszott titokzatosnak, hogy honnan szerezték a lovagok vagyonukat, pusztulásuk után pedig az lett a legnagyobb titok, hogy mi lett mérhetetlen kincsük sorsa?

A Templomos Rend vezetője a nagymester (magister, grand maître) volt, akit a Szentföldön élő elöljárókból és a palesztinai komturokból álló káptalan választott meg élethossziglan. A nagymester őrizte a Beausséant névre hallgató fekete-fehér rendi zászlót. A nagymester a káptalani ta­náccsal együtt kormányzott. Évente általános rendi gyűlést, generális káptalant tartottak, amelyen minden provincia vezetőjének részt kellett vennie. A nagymester helyettese a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.