rubicon

A Tardieu-terv

Francia válságmenedzselési kísérlet Közép-Európában
23 perc olvasás
A Közép- és Kelet-Európa ellenőrzéséért folytatott nagyhatalmi versenyfutásban a harmincas évekre a németek egyre jobb pozíciókra tettek szert. A nyugati hatalmak és közép-európai szövetségeseik új ellensúlyokat kerestek a feléledő német aktivitással és potenciális fenyegetéssel szemben. Ennek egyik megnyilvánulási formája volt a Tardieu-terv meghirdetése, amely a régió valamiféle reintegrációjában látta a kiutat.

A Párizs környéki békeszerződések gyökeresen megváltoztatták Közép-Európa térképét. Az első világháborúig egységes Duna-medencében hét, gazdasági és politikai önállóságát féltékenyen őrző kis állam keletkezett. Az elnyert önállóság valójában már ekkor is csak illúzió lehetett, hiszen a világháborúban kimerült országok gazdaságát – Csehszlovákia kivételével – csak külföldi kölcsönök felvételével lehetett feléleszteni, és az is várható volt, hogy a térségben hagyományosan befolyással rendelkező nagyhatalmak ismét aktivizálódni fognak. A térség országainak szanálása négy-öt esztendős gazdasági fellendülést eredményezett, ami azonban legfeljebb a háborús káosz éveihez képest jelentett előrelépést. A háborút megelőző évek gazdasági prosperitását egyik ország sem tudta elérni, a nyugat-európai konjunktúrára épülő rekonstrukció tiszavirág-életűnek bizonyult. Ingatag tartópilléreit leomlasztotta az 1929-ben kirobbant világgazdasági válság.

Az elzárkózás feladása

A válság megváltoztatta a Duna-völgyi országok politikusainak gondolkodását. Az utódállamok vezetőinek be kellett látniuk, hogy a külső veszély nagyobb, mint amilyennek a háború utáni különleges helyzetben hitték, s arra is rádöbbentek, hogy a megosztott Duna-medence még francia támogatással sem tud ellenállni egy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.