rubicon

A spanyolnátha

„A láthatatlan halál”
21 perc olvasás

1918 tavaszán még javában zajlott az első világháború, amikor az akkori világ lakosságának egy új ellenséggel kellett szembenéznie. Egy titokzatos nátha a kora tavaszi észak-amerikai feltűnést követően, áprilisban megjelent Spanyolországban, majd Franciaországban, Németországban, Svájcban és Lengyelországban is, az év nyarán pedig eljutott Magyarországra, és csakhamar az egész földgolyót érintette. A hadviselő felek lapjai előbb hónapokig hallgattak a fertőzéshullámról, a tömeges megbetegedésekről pedig csak mint Spanyolországban dúló járványról számoltak be. Ezért amikorra a járvány sokkal pusztítóbb, második hulláma az év őszén elöntötte Magyaror­szágot is, az elnevezés már állandósult, a kórt csak mint spanyolbetegséget vagy spanyolnáthát emlegették.

Elterjedt neve ellenére a betegség egyáltalán nem Spanyolországból eredt. 1918 kora nyarán, amikor a vírus Európában megjelent, az első világháború még javában tartott. Emiatt az áldozatok számát sokáig nem hozták nyilvánosságra. Mivel Spanyolország a háborúban semleges volt, a cenzúra sokkal kevésbé őrködött a lapokban közölhető hírek felett, s az újságok nyíltabban beszámolhattak a betegséghullámról. Elsőként a madridi ABC nevű lap foglalkozott a gyorsan terjedő

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.