rubicon

A pusztulás

Visszaemlékezések
29 perc olvasás
Albert Speer a náci Németország egyik kulcsfigurája volt, aki a nürnbergi perben büszkén vallotta: ha Hitlernek lettek volna barátai, ő a barátja lett volna. S ha nem is lett az, kevesen ismerték jobban a Führert, mint ő. Az értelmetlen és káros tiltások megszűntével ideje, hogy a magyar olvasók tábora is megismerje visszaemlékezéseit Hitler és a náci birodalom végnapjairól.

Megfigyeléseim szerint életének néhány utolsó hetében Hitler megszabadult attól a fásultságtól, amelybe évekkel korábban zuhant. Ismét megközelíthetőbb lett, néhányszor pedig hajlandó volt vitatkozni döntéseiről. 1944 telén még elképzelhetetlen lett volna, hogy a háború esélyeiről vitába bocsátkozzék velem. Engedékenysége a felperzselt földekre vonatkozó parancs dolgában, vagy a némaság, amikor rádióbeszédem kéziratát javította, szintén elképzelhetetlen lett volna. Érvek előtt nyílt meg, amelyeket egy évvel korábban végig se hallgatott volna. Oldottsága azonban nem belülről táplálkozott. Olyan ember képét keltette, akit maradék mozgási energiája még a régi úton tart ugyan, az irányításról azonban már lemondott, és belenyugodott, hogy romhalmaz a műve.

Egyre inkább öregemberes lett. Végtagjai remegtek, roskatag volt, húzta a lábát; hangja elbizonytalanodott, elvesztette hajdani határozottságát, ereje dadogva előadott színtelen beszédmóddá enyészett. Rohamszerű csökönyössége vissza-visszatért, most már azonban az öregemberek, s nem a kisgyerekek viselkedésére emlékeztetett. Bőre megfakult, arca felpüffedt, máskor kifogástalanul tiszta egyenruhája életének utolsó idejében gyakran elhanyagolt volt, remegő kézzel fogyasztott étkezéseinek pecsétjei piszkították be.

Állapota kétségtelenül meghatotta környezetének tagjait, azokat, akik élete fénypontjain végigkísérték. Engem is szüntelenül fenyegetett

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.