rubicon

A nürnbergi per

A háborús bűnösök felelősségre vonása
10 perc olvasás
1945 novemberétől egy éven keresztül a média világszerte a történelem legismertebb politikai peréről tudósított: Nürnbergben az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, valamint a Szovjetunió a legyőzött Németország 22 háborús főbűnöse ellen indított pert. Ezt egészítette ki 1949 áprilisáig további 12 per, amely szintén Nürnbergben zajlott. Ennél is hosszabb per folyt Tokióban, a távol-keleti Nemzetközi Katonai Törvényszék előtt.

Az első világháború után az antanthatalmak közel ezer német személy kiadatását követelték, akikről azt állították, hogy háborús bűnösök, s nemzetközi bírósági eljárás indítását tervezték ellenük. A listán olyan prominens figurák is szerepeltek, mint II. Vilmos császár, Bethmann-Hollweg birodalmi kancellár, Tirpitz tengernagy, Hindenburg marsall és Ludendorff tábornok.

Jogi precedens

Az 1919 júniusában aláírt versailles-i szerződés 227. cikke kimondta, hogy „a szövetséges és társult hatalmak a Hohenzollern-házból származó II. Vilmos volt német császárt a nemzetközi erkölcsnek és a szerződések szentségének legsúlyosabb megsértése miatt nyilvánosan vád alá helyezik”. Az öt bíróból álló bíróságot öt hatalom: az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Japán nevezi ki, s annak joga lesz a kiszabandó büntetést meghatározni. A szövetséges hatalmak egyúttal kiadatási kérelemmel fordultak a német kormányhoz, a 228. cikkben pedig elismertették vele a szövetséges hatalmak azon jogát, hogy „katonai bíróságaik elé állíthassák mindazokat a személyeket, akiket a háború törvényeivel és szokásaival ellenkező cselekményekkel vádolnak”. A szerződés kimondta: e rendelkezést akkor is végre kell hajtani, ha Németország vagy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.