rubicon

A NATO születése

10 perc olvasás
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete létrejöttének okait, a szövetség céljait igen frappánsan fogalmazta meg Lord Ismay, a szervezet első főtitkára, amikor arról beszélt, hogy a NATO lényege „a németeket lent, az oroszokat kint és az amerikaiakat bent tartani” Európában. A hármas célrendszerből azonban a németek háttérbe szorítására irányuló törekvés egyre gyengült, miközben nőttön-nőtt a félelem a Szovjetuniótól. Európa hagyományos hatalmai az Egyesült Államok nélkül gyengének és védtelennek érezték magukat.

1949-ben, az Észak-atlanti Szerződés létrehozásakor kevesen látták előre, hogy a szövetség azzá a hatalmas szervezetté fejlődik, amelyet ma ismerünk. Azonban tudjuk a történelemből, hogy jelentős teljesítmények és eredmények igen egyszerű, esetenként periferikus mellékszíntereken, mellékszereplők által felvetett kezdeményezésekből is kinőhetnek. A washingtoni szerződés alapjául szolgáló gondolat – nevezetesen az, hogy az észak-atlanti térség, az Atlanti-óceán északi részét határoló, azonos értékeket képviselő országok életbe vágó közös érdekekkel rendelkeznek, melyeket békeidőben is intézményesen képviselniük és védeniük kell – szintén ilyen apró kezdeményezésből fakadt.

A németeket lent...

1940 decemberében, alig nyolc hónappal azután, hogy a náci Németország elfoglalta Norvégiát, a londoni emigráns norvég kormány külügyminisztere, Trygve Lie (a világháború után az ENSZ első főtitkára) vetette fel az alapideát egy „atlanti biztonsági szövetség” létrehozására. Elképzelése nemcsak a keserű tapasztalatokon alapuló teljes szakítást jelentette Norvégia semleges és el nem kötelezett múltjával, hanem radikálisan új gondolatnak számított a nyugati politikában. A külügyminiszter ugyanis olyan politikai, gazdasági és biztonsági kooperáció kialakításáról

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.