rubicon

A nagybirtok

8 perc olvasás
A középkori Európa egyik legjellegzetesebb intézménye, a mindennapi élet legáltalánosabb, legátfogóbb kerete a földesuraság, a nagybirtok volt, amely kisüzemek, függő paraszti kisgazdaságok együtteséből állt. Fejlődése csúcspontján, a 11. században keretei között élt az európai népesség háromnegyede. Ekkor nemcsak gazdasági szervezetként működött, hanem a maga területén a felbomló államhatalom valamennyi funkcióját gyakorolta.

A középkor a nagybirtokot a késő római társadalomtól örökölte. A 3–5. században szerte a birodalomban, de főleg Galliában az előkelő szenátori családok nagybirtokain (villa, fundus) a gazdálkodás egyre inkább kisüzemi jelleget öltött. E birtokok nagyobb részét ugyanis olyan telkekre osztották, amelyeken függő parasztcsaládok önállóan gazdálkodtak. Emellett a birtok egy kis részét az úr a saját kezelésében tartotta és rabszolgákkal műveltette.

A késő ókori nagybirtok átalakulása olyan viszonyok között ment végbe, amikor a nyugati birodalomfél elnéptelenedése következtében föld volt bőven, de hiány mutatkozott munkaerőben. A nagybirtokos tehát földjeire munkáskezeket kívánt telepíteni. Hogyan juthatott munkaerőhöz? Egyfelől ott voltak saját rabszolgái. Ezeket földre ültette, s a klasszikus ókori rabszolga átalakult „házas” vagy „kiházasított” rabszolgává (servus casatus), akinek családja, háza és telke volt, s önállóan gazdálkodott, bár jogilag megmaradt rabszolgának. A munkaerő másik részét olyan szabad parasztok adták, akik bekerültek a nagybirtok keretébe, függő, szolgáltató parasztokká váltak, de továbbra is önállóan gazdálkodtak saját telkükön. Ezeket nevezték az ókori és a kora középkori források colonusoknak. Személyükben jogilag szabadok voltak, bár Nagy Konstantin 332-ben hozzákötötte őket a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.