rubicon

A megbékítéstől a százszázalékos felosztásig

A brit külpolitika Közép- és Kelet-Európában
13 perc olvasás
Az angol diplomácia a második világháború előtt és alatt arra törekedett, hogy megakadályozza Németország túlzott szerepvállalását Közép- és Kelet-Európában. A németek legyőzésének azonban nagy ára volt: el kellett fogadni a szovjet jelenlétet a térség országaiban. A brit külpolitika irányítói a háború vége felé és utána már azzal voltak elfoglalva, hogyan akadályozzák meg a térség teljes szovjetizálását.

Az 1919–1920-as versailles-i békerendszer megalkotása után az angol külpolitikát kevéssé érdekelték Kelet-Európa országai, kivéve természetesen Görögországot, amely mindig is jelentős helyet foglalt el az angol külpolitikában. Kelet-Európa jó ideig tehát nem volt fontos, gondoljunk csak az 1925-ös locarnói szerződésekre, amelyek Németország viszonyát rendezték Belgiummal és Franciaországgal, a keleti határokra vonatkozó bármilyen garancia nélkül. Ez legfeljebb néhány magas rangú londoni külügyi tisztviselőt aggasztott, akik tudták, hogy az a német kormány, amely lemond a német–lengyel határrevízióról, bukásra van ítélve.

A megbékítés kudarca

Hitler hatalomra kerülése után az angolok kénytelenek voltak több figyelmet fordítani Kelet-Európára, de 1939. március közepéig az volt az álláspontjuk, hogy Németország – ha békésen teszi – érje el, amit akar. Ennek hátterében olyan tényezők álltak, mint az angolok békeszeretete és belső gazdasági problémáik. Nagy-Britannia ekkoriban már egyre többet vesztett abból a pozíciójából, amelyet a múlt század utolsó harmadában a világ vezető nemzetei között foglalt el. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy az angol közfelfogást valamiféle bűntudat vagy legalábbis rossz érzés jellemezte a versailles-i szerződéssel kapcsolatban. Az angol

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.