rubicon

A Mediciek Firenzéje

Történelmi városkalauz
8 perc olvasás
A műemlékekben oly gazdag Itáliában is valóságos gyöngyszem Firenze. A városállam évszázadokon keresztül a Medici-család irányítása alatt állt, s fénykorát Fényes Lorenzo uralma idején élte. Történelmi útikalauzunk a várost egy dinasztia sorsán keresztül mutatja be.

Dante és Giotto Firenzéje mintegy százezer lakosával a 14. század elején Európa egyik legnagyobb városa, kétszer annyian laktak itt, mint Londonban. Firenze gyapjú- és selyemiparával, bankjaival Európa egyik gazdasági központja. Aranypénze pedig, amelyet a városköztársaság liliomvirágos címere után florénusnak, azaz forintnak neveztek, a kor egyik legbiztosabb valutája.

A Mediciek a 13. század elején telepedtek le Firenzében. A következő másfél évszázadban a Medici-család egyike a város gazdag familiáinak, de korántsem a legvagyonosabb. Ekkor még senki sem láthatta előre, hogy ez a bankár- és kereskedőfamilia egy napon Firenze uralkodó dinasztiája is lesz! A Medici-család felemelkedése Fényűző Lorenzo dédapjával, Giovanni Medicivel indult, aki az addig közepes méretű Medici-bankházat Európa egyik vezető bankjává tette. Halálakor, 1429-ben már a második leggazdagabb ember volt Firenzében. Fia, Cosimo Medici sokáig úgy tűnt, hogy egyáltalán nem érdeklődik a politika iránt, kerülte a közszereplést, viszont sokat utazott külföldön, hogy felkeresse a bankház egyre szaporodó fiókjait.

Miután 1378-ban leverték a gyapjúmunkások, a ciompók (csompók) felkelését, a városállam irányítását a leggazdagabb családok szövetsége vette át. Az 1430-as évek elején azonban a városi tanács vezetője, Rinaldo degli Albizzi személyi uralomra tört. E törekvésében akadályozta Cosimo Medici, aki egyre népszerűbb lett a Rinaldo pártjával szembenállók, elsősorban a szegényebb firenzeiek között.

1433-ban Cosimót a firenzei tanács behívatta, hogy – mint

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.