rubicon

A Magyarországi Tanácsköztársaság

Egy átmenetinek tervezett államalakulat
15 perc olvasás

Az 1919-ben mindössze 133 napig fennállt Magyarországi Tanácsköztársaságot irányítói, vezető közvélemény-formálói maguk is átme­netinek tekintették, mégpedig két szempontból is. Egyrészt átmenetinek tervezték politikai rendszerét, a proletárdiktatúrát az ideálisnak tekintett gazdasági-társadalmi-politikai struktúra, a kommunizmus kialakításának folyamatában. Másrészt távlatilag mint államalakulatot is átmenetinek gondolták el egy valamikor majd megvalósuló kommunista világrendszer létrehozása során. Ehhez pedig 1919 júniusában életre hívtak egy újabb átmenetinek tervezett államalakulatot: a Szlovák Tanácsköztársaságot.

A 20. század eleji magyarországi munkásmozgalom résztvevői Marx és Engels válogatott műveinek Szabó Ervin által 1909-ben közreadott II. kötetében olvashatták Marxnak A gothai program kritikája című, 1875-ben papírra vetett fejtegetéseit, amelyeket az azt megjelentető magyar gondolkodó a következőképpen értékelt: „igen kevés dokumentuma a marxizmusnak érdekesebb ennél”. Bírálatában Marx egyebek mellett a majdani ideális kommunista rendszer kialakításáról írva azt is állította, hogy „A kapitalista és a kommunista társadalom közé az egyiknek a másikba való forradalmi átalakulás korszaka esik. Ennek felel meg a politikai átmeneti idő, mikor az állam nem lehet egyéb, mint a proletárság forradalmi diktatúrája.”

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.