rubicon

A magyarok vándorlása történészszemmel

11 perc olvasás

A „Honnan jöttünk?” kérdése mindenkit érdekel. A magyarok vándorlásának kutatása nem csupán egyszerű történészi probléma: jóval több annál, a kezdetek, az eredet kutatása szimbolikus is. Különböző tudományok a maguk területén messzebbre látnak, a történész saját eszközeivel azonban csupán a honfoglalást megelőző évtizedekről festhet képet, s azt is csak töredékesen.

A magyarok korai történetéről számos tudományág fogalmaz meg állításokat, ezek azonban olyanok, mint egy szétfeslett szalag szálai: egy hajdan egységes jelenség maradványai, amelyek kapcsolata ma már nagyon nehezen állapítható meg. Ráadásul a különböző kutatási irányok eltérő forrásanyaguk és módszereik révén másféle eredményekhez is jutnak. A történész írott forrásokkal és történeti modellekkel dolgozik, és bizony a honfoglalás előtti időszak utol­só száz évéről is csak nagyon óvatosan tud nyilatkozni.

Vágó Pál: Magyarok Kijev előtt (1882). Vágó Pál a 19. század végének jeles történeti festője volt, aki többek között Feszty Árpád mellett dolgozott a híres körkép csatajelenetein is. Magyarok Kijev előtt című képe ízig-véríg a kor alkotása: kutatói szemmel nézve szinte minden részlete megkérdőjelezhető. A magyar vitézek inkább középkori muszlim harcosoknak tűnnek (azonban ne feledjük: ekkoriban még nem álltak rendelkezésre nagy számban honfoglalás kori leletek!), Kijevben a kérdéses időszakban talán még nem is volt vár, a ruszok pedig még

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.