rubicon

A lovagkor Magyarországon

8 perc olvasás
Volt-e lovagkor Magyarországon, s ha igen, kik számítottak lovagnak? Mennyire terjedt el a magyar korona országaiban a lovagi életforma, kultúra? Régóta vitatott, gyakran feltett kérdései ezek a magyar történettudománynak. A múlt század óta folyó kutatások számos bizonyítékkal igazolták e speciális kultúra, életforma magyarországi létét, amely azonban Európa fejlettebb nyugati területeihez képest megkésve, jóval egyszerűbb keretek között alakult ki.

Nyugaton már virágkorát élte a „lovagkor”, amikor külföldi jövevényeknek – elsősorban a hazánkba érkező királynék kísérőinek – köszönhetően a magyar udvar megismerkedhetett a lovagi életforma elemeivel. A 12. század második felében, a 13. század elején szűk körben már ismerték az Európa-szerte kedvelt kalandos lovagregényeket, Imre király udvarában híres trubadúrok is megjelentek, az új életfelfogás meghonosodásáról azonban tulajdonképpen nem beszélhetünk. A lovagság intézményei, a lovagi kultúra egyes elemei szélesebb körben csak a Nápolyból érkezett I. Károly és fia, Lajos udvarának közvetítésével terjedtek el, ezért a történettudomány hagyományosan a 14. századot tekinti a magyar lovagkornak, az 1437-ig uralkodó Zsigmondot pedig az utolsó lovagkirálynak.

Vitézlő elit

A lovagi életforma Anjou-kori meggyökerezését számos jel mutatja: 1318-ban rendezték az első ismert lovagi tornát, 1324-től kezdve vált szokássá, hogy a király címert, pontosabban sisakdíszt adományozzon lovagjainak, 1326-ban pedig I. Károly megalapította a Szent Györgyről elnevezett lovagi társaságot, amely egyike volt Európa legkorábbi ilyen intézményeinek. Új erőre kapott a lovagszentek, különösen a magyar lovagkirály, Szent László tisztelete is. Ez az életforma természetesen nem azonos mértékben

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.