rubicon

A lovagkirály

Oroszlánszívű Richárd
9 perc olvasás

I. (Oroszlánszívű) Richárd II. Henrik angol király és Aquitániai Eleonóra francia hercegnő gyermekeként jött a világra 1157-ben. 1189 közepén, apja halála után a legidősebb élő fiú jogán foglalta el a Plantagenet-királyság trónját. 

A király kalandos életet élt. Hatalmát a lovagságra és annak eszményeire építette. Uralkodása alatt nem csupán egy volt a keresztény világ erős uralkodói közül. Személyisége meghatározta a hatalmi sakktábla történéseit, a kulturális élet alakulását, haditettei pedig befolyással voltak egész Európa történetére. 11 éves uralma alatt alig néhány hónapot töltött a ködös Albionban. Életútját dinasztikus és családi cselszövések kísérték a bölcsőtől a sírig. A Szentföldre vezette legismertebb hadjáratát. Halála után testét több francia város földje fogadta magába. Nevezték Oroszlánszívűnek, Isten Fegyverének, lovagkirálynak. Mítosza az egyetemes történelem legismertebb személyiségei közé emelte. Így emlékezett az egykorú krónikás: „Meghalt a király, akihez fogható ezerévente ha van egy. Bátorságban senkihez nem mérhető. Szabadság, vakmerőség, nagylelkűség volt. Hite, mint Nagy Sándoré, győzedelmes, mint Dáriusz, dicsősége túltesz Nagy Károlyén és Artúr királyén. Félték és tisztelték nevét szerte a világon.”

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.