rubicon

A Leviatántól a polgári kormányzatig

Hobbes és Locke államelmélete
11 perc olvasás
Az antik-középkori természetjog-elméletektől a modern szerződéselméletekre történő átmenet eszmetörténeti fordulatát két ponton ragadhatjuk meg: az első a módszertani individualizmus, a polgári társadalmat és a politikai államot az egyes ember természetéből levezető megközelítésmód, a másik a transzcendens normák tagadása a levezetés során, legyenek azok akár morálteológiai megfontolások avagy történelemteológiai célkitűzések. Következő cikkünk azt mutatja be, hogy a 17. századi Angliában mennyiben járult hozzá a modern jogállam normáinak kialakulásához a szerződés szülte pozitív törvény fogalmának „megtisztítása” a tradicionális természetjogi normáktól és/vagy a szubjektív morális megfontolásoktól.

A politikai és jogi szféra „demoralizálásának” logikai nagymestere Thomas Hobbes (1588–1679) volt. Leviatán című művének (1651) elemzésével kezdem okfejtésemet annak alátámasztására, hogy nagyon „amorálisnak” (és egyértelműen tekintélyelvűnek) tűnő szövegek miként alapozták meg a modern, ideológiamentes jogállami normákat, az univerzális és pártatlan törvények uralmának szabályait, miközben világtörténelmi veszteséglistára került sok minden, ami Antigoné erkölcsi helytállásától kezdve a keresztény morál és mártíromság példáin keresztül a protestáns etika egyszerre racionalista és szubjektivista elveiig a morálfilozófia legszebb fejezeteit jelenti.

„Mert olyan végső cél (finis ultimus) vagy legfőbb jó (summum bonum), amit a régi erkölcsfilozófusok a könyveikben emlegetnek, nem létezik” – hangzik a Leviatán egyik legfontosabb mondata. Ebből következik a hobbesi antropológia alapelve, miszerint az ember számára nem létezik, nem létezhet világtörténelmi végállomás a végtelen bírvágy és hatalomvágy kielégítésében: „az egész emberiség

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.