rubicon

A középkori Anglia

5 perc olvasás

Angliában a királyi hatalom mindvégig erős maradt, a királyok nem engedték bomlasztó tényezővé fajulni a hűbériséget, hanem saját szolgálatukba kényszerítették azt, s mindvégig kezükben tartották az ellenőrzést az ország egész területe felett. A 13. században Angliában alakultak ki a rendi monarchia jellegzetes képviseleti intézményei.

Amikor az utolsó angolszász király, Hitvalló Edward 1066-ban utód nélkül halt meg, Wessex earlje, Harold foglalta el a trónt, amelyre azonban rokonság címén Vilmos normandiai herceg is igényt tartott. A normann vezér lovagseregével adott nyomatékot követelésének, átkelt a csatornán, s Hastingsnél legyőzte Haroldot.

A normann hódítás nem hasonlítható a népvándorláshoz, csak egy vékony arisztokrata uralkodó réteg telepedett rá az angol társadalomra: néhány ezer normann-francia lovag. Az angol nyelv és kultúra átmenetileg háttérbe szorult, előbb a latin, majd a 13. századtól a francia volt az udvar, az arisztokrácia és a kultúra nyelve. Az egyház is „normannizálódott”: normann-francia papok foglalták el az érseki, püspöki és apáti székeket. Az ország gazdasági és politikai irányítása teljesen a normann-francia világi és egyházi arisztokrácia kezébe került.

Vilmos meghonosította a normann-francia hűbériség intézményeit. A lovagok (miles) hűbérbirtokuk ellenében katonai szolgálattal tartoztak. Mintegy ezren voltak a király vazallusai, közvetlen hűbéresei – köztük kb. 160-200 báró s mintegy 50 főpap –, akik hűbérbirtokuk nagysága arányában meghatározott számú lovagot állítottak ki. Mivel az országban minden föld tulajdonosa betagozódott a hűbéri láncba, a földek legfőbb tulajdonosának a hűbéri piramis csúcsán álló király számított. A 12. századtól a vazallusok a

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta