rubicon

A középkor üzetenetei

9 perc olvasás
A középkori történelem kutatóinak néha a legapróbb részletekből kell megfejteniük az egykori élet kérdéseit. Nemcsak a minusculával vagy maiusculával lejegyzett forrásokat kell olvasniuk, hanem „ki kell betűzniük” a tárgyakon, leleteken, ábrázolásokon ránk maradt üzeneteket is. És ezek – bár nagyon töredékesen – arról is szólnak, milyenek voltak e korszak hírközlési lehetőségei, hogyan jutottak el információk Európa egyik régiójából a másikba.

Egy középkori kolostor falai közt játszódik Umberto Eco A rózsa neve című „detektívregénye”. A rejtélyes eseményeket és furcsa haláleseteket vizsgáló szerzetes a Montpellier-ben működő híres tanár Alanus ab Insulis (1120–1202) mondását idézve foglalja össze nyomozási módszerének lényegét tanítványa előtt: „A világ összes teremtvénye mintha könyv vagy festmény volna nekünk vagy tükör”.Vagyis minden, ami bennünket körülvesz, olyan, mint a nyitott könyv egy-egy betűje, amelyet csak meg kell tanulni olvasni. A jó nyomozó a tárgyak, az állatok és az emberek legapróbb, sokszor érdektelennek tűnő részleteire is figyelmet fordít, hiszen ezek összekapcsolva, egymást kiegészítve olyan dolgokat is megmagyarázhatnak, amelyekre az első pillanatban nem is gondolnánk. A középkor Sherlock Holmes-a nemcsak a világban megnyilvánuló „isteni harmóniára” tanítja kapkodó és figyelmetlen tanoncát, hanem arra is, hogyan fejtse meg a világ üzeneteit, amelyek nem mindig betűkkel, hanem tárgyakkal, mozdulatokkal, képekkel vannak megírva.

A modern kor információs rendszerének feldolgozói gyakran három csoportra szokták osztani a világban áramló „üzeneteket”.

Az első csoporthoz tartoznak az információk legelemibb formái, a hírek. Ezek manapság jórészt különféle hírközlő

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.