rubicon

A kormányzó biztosítása

Erdélyi Barna emlékezése – Online Plusz a Rubicon 2010/2-es lapszámához
6 perc olvasás

Közreadja: Szakály Sándor

Erdélyi Barna, volt m. kir. detektív, ki hőn szeretett Kormányzó Urunk közvetlen személyi biztonsági bizalmi csoport tagja volt, valamint külföldi rendkívüli diplomaták és miniszterek személyi biztosítása.

Január második fele – február első fele, 1992

Ezen visszaemlékezéseimet – minden túlzás vagy elhallgatás kizárásával – teszem Dr. Szakály Sándor hadtörténészeti professzor úr kérésére.

A volt M. Kir. Rendőrség három tagozatból állt. Fogalmazási, detektívtestület, valamint rendőrszemélyzet a felügyelői karral.

Minket először detektívgyakornokként nevezett ki a Belügyminisztérium, különböző állomáshelyekre. Engem, Szeged város megjelölésével, 1939. február elején. A kinevezetteket pár hónap után – berendelték a budapesti főkapitányságra cca. három hónapos tanfolyamra. Ott kitűnő szakelőadóink voltak, élén: Dr. v. Szathmáry Róbert detektív főfelügyelő, főcsoport-vezető, egyetemi magántanár. Ő jogot és a B.T.K.-t adta elő, valamint figyelő szolgálatot. Nemes Sándor főfelügyelő főcsoportvezető a bűnügytől nyomozástant nagy szaktudással méltatta. Bakk Sándor dtv. felügyelő ugyancsak a nyomozás titkait véste fejünkbe. Ezenkívül hetente egy alkalommal a katonai kémelhárítótól egy alezredes jött ki, a kémelhárításról tartott előadást.

Továbbá hetente két alkalommal mentünk az egyetemre s ott hallgattuk a világhír?ű – Dr. ORSÓS professzor urat, aki a(z) anatómia fontosságáról tartott előadást. Majd utána az Üllői úton levő TÖRVÉNYSZÉKI BONCTANI intézetbe mentünk át, ahol DR. KISS GYULA egyetemi tanársegéd hullákról, s azokon talált sérüléseket, fojtogatás, égés, ütések nyomait magyarázta nagy érdeklődésünkre.

A tanfolyam befejeztével, mindenki visszatért állomáshelyére s ott folytatta a detektív gyakorlati munkáját. Kissé hosszú volna említést tennem, hogyan kerültem a detektív testület kötelékébe?...

Csak röviden teszek említést róla. A kinevezésem előtt a m. kir. Pénzügyminisztériumba(n) mint 80 pengős havi díjnok teljesítettem szolgálatot. Ott főnököm Dr. Lechner Aurél miniszteri tanácsos volt, helyettese Dr. Madarassy Kálmán min. osztálytanácsos. Ő vele napirenden találkoztam, akták aláírása végett. Egyik napon váratlanul kérdezte – szeretem-e a munkámat? Mondottam volt, szeretem, de nekem kissé unalmas az íróasztal mellett egész nap

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.