rubicon

A Korányiak

Gyógyítás és tudomány
5 perc olvasás

A család története a 18. század utolsó évtizedeitől ismert, eredeti nevük Kornfeld volt. Friedrich Joachim Kornfeld (?–1826) izraelita vallású bécsi bankár a napóleoni háborúk idején a hadsereg hitelezője és felvásárlója volt, de így szerzett vagyonát a Napóleon bukását követő inflációban elvesztette. Fiai, János, Viktor és Sebald (Sebaldus) az orvosi pályát választották, és mindhárman a bécsi egyetem orvosi karán szereztek seborvosi és szülészmesteri oklevelet. Az 1820-as évek közepén és végén Magyarországon telepedtek le, és fényes pályát futottak be. 

A Korányi család legjelentősebb ágát Kornfeld Sebald (Sebaldus) alapította, aki Bécsben folytatott orvosi gyakorlat után, 1824-ben Nagykállón telepedett le. Felesége Nyíri (Kandel) Anna, akitől kilenc gyermeke született. Sebald 1837-ben az egri érsekségen katolizált, és 1848-ban felvette a Korányi családnevet. Kitűnő diagnoszta volt, fia, Korányi Frigyes leírta, hogy tőle tanulta a „betegészlelés” művészetét. Az 1860–1870-es években az Orvosi Hetilap Korányi Sebald több, a közegészségüggyel és betegleírással foglalkozó tanulmányát közölte.

Korányi Frigyes Korányi Frigyes az 1870-es években

Sebald

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.