rubicon

A köpönyegforgatás művészete

Hogyan változtassunk pártot
9 perc olvasás
A mohácsi csatavesztés új korszakot nyitott a magyar nemzet történetében. Az új helyzet új eligazodást kívánt a napi politikában is. A nemesség döntő többsége Szapolyai Jánost, egy kis csoportja pedig Habsburg Ferdinándot választotta Magyarország királyává. Az ország hamarosan a két párt küzdelmétől lett hangos. A politikai élet szereplőinek alkalmazkodniuk kellett a megváltozott állapotokhoz. A legügyesebbek, a leggátlástalanabbak szinte tökélyre fejlesztették az új magatartásformát: a pártváltoztatást. Közülük a legsikeresebb Podmaniczky János volt.

A Podmaniczky család II. Ulászló uralkodása idején emelkedett az ország bárói - ma úgy mondanánk: a hatalmi elitje - sorába. Legfontosabb birtokuk a Vág folyó melletti Beszterce vára és a hozzá tartozó uradalom volt. A család feje, Podmaniczky Mihály, a királyi nehézfegyverzetű testőrség kapitánya holtan maradt a mohácsi csatasíkon. Fiai - János, Rafael és Burián - nevelése öccsére, Podmaniczky Istvánra maradt, aki túlélte a katonai katasztrófát, s nyitrai püspökként tevékeny szerepet játszott az államügyek irányításában. Mintegy szimbolizálva osztályos társai, a magyar nemesség politikai akaratát, ő tette a megválasztott Szapolyai János fejére a királyi koronát. Tettrekészségét talán az a tény is serkentette, hogy a Szapolyaiak felföldi uradalmai és várai szinte körülfogták a Podmaniczky család birtokait.

Pálfordulások

István püspök azonban ennek ellenére - vagy tán éppen ezért - nem azonosult János király ügyével. Habsburg Ferdinánd ugyanis nem nézte tétlenül riválisa előretörését. Fegyverrel támadt rá, s győzedelme után a nemesség máris tömegesen áramlott trónusához, hogy szolgálatait felajánlja. Podmaniczky István okosabb volt náluk. Helyesen mérte fel az erőviszonyokat, s még a hadjárat megkezdése előtt Bécsbe sietett, hogy a maga

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.