rubicon

A kereszténység alapvető tanítása a római katolikus hitértelmezésben

22 perc olvasás
A kereszténység lényege a következőképp foglalható össze: az ember személyes életének – minden gyötrő baj és valóságos kudarc ellenére – értelme van (az ember értelmes lény). Ennek kibontakoztatása az ember felelősségteljes feladata, mindazonáltal maradéktalan beteljesítése az ember számára ajándék (az ember függő lény). A végesség, vagyis a halál nem teszi értelmetlenné az életet, csupán arra világít rá, hogy a szóban forgó értelem nem azonos az ember konkrét fizikai-biológiai életével, hanem azt meghaladja (az ember Istentől függő lény). Az élet értelmességére vonatkozó első kijelentést számos vallás és filozófiai elgondolás osztja. A vallási specifikum a harmadik kijelentés: e függés lényege nem az emberi, illetve természeti környezet általi meghatározottság, hanem egy azt meghaladó, azaz transzcendens entitástól való függés, amely lényegileg haladja meg az ember cselekvő- és rendelkezőképességét, azaz abban, ami az ember lényege: az értelemben és akaratban.

A kereszténység alapvető állításait nem a valóság ismerete nélkül vagy éppen az abból való ábrándos menekülés naiv vágyaként fogalmazza meg, hanem egy tényleges és valóságos történeti tapasztalat alapján, egy konkrét személy, a Názáreti Jézus tanítása és sorsa nyomán hirdeti. A Názáreti Jézusra vonatkozó középponti tapasztalat nem más, mint a kivégzése – azaz halála – után bekövetkező váratlan történés: a feltámadás. Ez az egyedülálló esemény hozza létre az első keresztény gyülekezetet, azoknak a közösségét, akik a Názáreti Jézus életét és tanítását immár a feltámadás tapasztalata alapján elevenítik fel, illetve értelmezik, hirdetvén mindazoknak, akik nem voltak közvetlen tanúi az eseményeknek. Amit hirdetnek, az éppen ama jó hír (görögül: euangelion, azaz evangélium), hogy a Názáreti Jézus példája szerint az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.