rubicon

A keleten maradt magyarok

7 perc olvasás

A történeti források szerint a magyarság vándorlásai során több részre szakadt, és csak az egyik – most úgy gondoljuk, a legnagyobb – rész talált új hazát magának a Kárpát-medencében. De vajon mi lett a többiek sorsa? Annyi bizonyos, hogy mára elveszítették nyelvüket, önálló népként már nem léteznek. Nyomaikat azonban megtaláljuk a történeti forrásokban, és helynevek is őrzik emléküket.

Szavárdok

A 9. század végén a magyarságnak nem az egésze jött be a Kárpát-medencei új hazába, hanem – mint az más nomád népeknél is megfigyelhető – kisebb-nagyobb töredék csoportok leszakadtak róla, s más népekhez és szövetségekhez csapódhattak.

A Kárpát-medencei magyarság hosszú időn át őrizte a keleten „leszakadt” vagy különvált néprészeinek emlékét. Bíborbanszületett Konstantin munkája szerint (950 tájt) a honfoglalást kiváltó besenyő támadás után „a türkök [=magyarok] hadserege vereséget szenvedett és két részre szakadt. Az egyik rész kelet felé, Perzsia vidékén telepedett le, s ezeket a türkök régi nevén mostanáig szavartoi aszfaloinak hívják.” Hogy mit jelent e furcsa, másutt sehol sem adatolt népnév, s mit jelenthet a „Perzsia vidéke” kifejezés, régóta okoz fejtörést a tudománynak, de a  mai napig nyitott a kérdés, hogy tényleg közük van-e a „szavárdoknak” a honfoglalás előtti magyarokhoz, s ha igen, talán egy, a Kaukázus vidékére vetődött magyar töredéket takarhat e népnév.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.