A kávéfogyasztás kezdeteiről keveset tudunk, mert erre vonatkozóan késői és ellentmondásos tudósítások maradtak ránk. A muszlim hagyomány különböző vonulatai abban azért egyetértenek, hogy a kávét először Jemenben kezdték használni, ahol a különféle növényekből készült serkentő italok fogyasztása már régóta szokásban volt. Különösen a misztikus szerzetesrendek tagjai, a szufi dervisek éltek szívesen ilyen szerekkel, hogy az Istennel való titokzatos egyesülést célzó éjszakai szertartásaikon (zikr) elűzzék az álmot és a fáradtságot.
A kávé felfedezéseA kávészemek karrierje akkor kezdődött, amikor az egyik rend sejkje, elöljárója rájött, hogy a kávé főzete éppúgy alkalmas e cél elérésére, mint az addig használt növényeké. Ezért tanítványaival együtt ezt kezdte inni, s az ő példájukat követve hamarosan valamennyi szufi közösségben elterjedt a kávé fogyasztása. Mivel ezek a szerzetesek többnyire családos emberek voltak és a hétköznapokon rendes polgári foglalkozást űztek, a kávé élvezete rövidesen kikerült a szűkebb vallási közegből, ismertté és népszerűvé vált a társadalom minden rétegében. A kávé „felfedezése” Jemenben valamikor a 15. század közepén történt, s a szufik, a kereskedők és a zarándokok közvetítésével a 16. század első két évtizedére már Egyiptom és Szíria lakói is megismerkedtek és éltek vele.
Nehezebb és vitatottabb kérdés, hogy honnan származik magának az italnak az elnevezése. A mi
Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!
Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:
- A legújabb Rubicon-lapszámok
- Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
- Rubicon Online rovatok cikkei
- Hirdetésmentes olvasó felület
- Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők
Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!
Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.