rubicon

A honti emberevőper

Előítélet és ítélet
11 perc olvasás
Az elmúlt századok forrásainak vallatása során olykor rendkívüli esetekkel is találkozhatunk. Ilyen volt az 1782–1783 folyamán zajlott Hont megyei emberevők pere, ahol a hatóságok egy közönséges bűncselekményből tudtak nem mindennapi ügyet kreálni, majd az eljárást bármilyen terhelő bizonyíték nélkül 41 halálos ítélettel lezárni. Ennek nyomán korlátozta az uralkodó a halálbüntetés végrehajtását Magyarországon. Miképpen végezték el a nyomozást, az ügy felderítését, a bizonyítékok összegyűjtését? Az eljárásban milyen szabályok és hogyan érvényesültek? E kérdéseket Hajdu Lajos válaszolta meg, aki a 18. századi büntetőbíráskodás történetének jeles kutatója volt.

A halálbüntetés magyarországi alkalmazásában döntő fordulatot jelentett az 1782-es honti „emberevőper” és az ennek nyomán kiadott tiltó rendelkezés. Az ügy azzal kezdődött, hogy 1782 márciusában a viszokai mészáros sérelmére elkövetett éjszakai betörésért, valamint a felsőalmási jegyző kamrájának feltöréséért a megye őrizetbe vétetett néhány cigányt. Valamennyien beismerték a betörések és néhány kisebb lopás elkövetését, a törvényszéki tárgyalás során azonban váratlanul megvallották egy gyilkosság elkövetését is, és megnevezték azokat, akik ebben segítségükre voltak. [A kutató első kérdése: milyen körülmények játszottak szerepet abban, hogy a vizsgálat időszakában a megye ügyésze csak a betörésekre, lopásokra talált bizonyítékokat, a tárgyalás során azonban a vádlottak – derült égből érkező villámként vagy inkább egy lavinaomlás kezdeteként – egy súlyosabb gaztettet is magukra vállaltak?]

Minden bűnjel nélkül

A per tárgyalását a sedria ekkor elhalasztotta, és a megye megkísérelte a gyilkosság

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.