rubicon

A hidegháború

Bipoláris világ született
4 perc olvasás
A fasiszta őrületen győzedelmeskedő nagyhatalmak megnyerték a háborút, de képtelenek voltak megteremteni a békét. Az első világháborút a rosszul megkonstruált békerendszer miatt húszéves válság követte, ám a századközép világégése egy negyvenéves háborúban folytatódott. A második világháború szinte lezáratlanul torkollott a fegyverekkel újjászerkesztett világ újabb, globális erőpróbájába, a hidegháborúba.

Az egyes háborúkat követően a rákövetkező időszak status quo-ját megformáló békekonstruktőrök rendre valamifajta – persze a győztesek érdekeinek megfelelő – „örök békében” gondolkodnak. Ha az egyes békék „jóságát” a következő, hasonló méretű konfliktusig tartó békekorszak hosszúsága szerint értékelnénk, akkor kontinensünk újkori történelmében még mindig a Szent Szövetség Európája vinné el a pálmát. Azok a történelmi dinasztiák, melyek összefogva térdre kényszerítették Napóleont, az 1815-ös bécsi kongresszuson „százéves békét” komponáltak. A szarajevói trónörökös-gyilkosságig (1914) nem került sor Európa egészének egyidejű mundérba parancsolására.

Rozoga béketákolmányok

Ehhez képest igencsak gyorsan erodálódó rozoga konstrukciónak tekinthetők a dinasztiákat döntő utódok „modern”, huszadik századi béketákolmányai. Foch marsall az első világháborút követő Párizs környéki békerendszert egyszerűen „egy húsz évre szóló fegyverszünet”-nek minősítette, s jóslata tragikus módon beigazolódott. A neves történész, E. H. Carr a könyve címével is találóan summázta, hogy a két világháború között időszak leginkább egy „húszéves válság”-ként értelmezhető.

A békecsinálók iskoláját végzők közül ennél is kevésbé dicsekedhetnek bizonyítványukkal azok a győzők, akiknek a második

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.