rubicon

A Führer-mítosz

Adolf Hitler kultusza
23 perc olvasás

Hitlerrel kapcsolatban többen osztották és osztják ma is azt a felfogást, hogy minden olyan tulajdonság hiányzott belőle, amely egy normális, pláne nagy emberre jellemző. Mégis milliók, később tízmilliók követték odaadóan. Az emberiség történelmének egyik legdestruktívabb alakja volt, ám a mai napig ő a legismertebb német. Hatalomra jutása kapcsán beszéltek a nihilizmus forradalmáról, de 1938-ig még az angol közönség is ujjongva fogadta, amikor megjelent a filmhíradókban. Egy tehetségtelen, ámde szerencsés kalandorról van szó, vagy pedig egy energikus, bizonyos elengedhetetlen tulajdonságokkal rendelkező, nagyon is céltudatos politikusról? Annyi bizonyos, hogy mítosszá vált. S mítosz a mai napig is, csak személye ma már nem tömegek ujjongását, hanem szűnni nem akaró érdeklődését váltja ki.

Hitler műveltsége és képzettsége, vagyoni helyzete, férfiassága, a nők számára valószínűleg egyáltalán nem különlegesen megnyerő külseje, élettörténetének egyes mozzanatai, ismeretlen talentumai, esetleges homoszexuális hajlamai alapján az ember sok mindenre számíthatott ezzel a még barátokkal sem rendelkező emberrel kapcsolatban, de arra bizonyosan nem, hogy ilyen elsöprő magnetikus hatást tud majd gyakorolni népére. Nem valószínű, hogy az igazából a maga teljességében ismeretlen ideológiai rendszere, az élettér megszerzésére irányuló törekvése s e megszerzendő élettér „faji” alapon való „megtisztítása” lettek volna azok a mozzanatok, amelyek ilyen sikert hoztak számára. Vajon Hitler maga volt a vonzalom

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.