rubicon

A francia forradalom

25 perc olvasás

Az újkor egymást követő forradalmai egyre jobban radikalizálódtak s egyre egyetemesebb célokat fogalmaztak meg. Az angolok még a hagyományok megőrzésére hivatkoztak, amikor az anglikán vallás, az ősinek tekintett szabadságjogok és a tulajdonjog védelmében szembeszálltak királyukkal. Az amerikai­ak is a régóta élvezett szabadság védelmében fogtak fegyvert, s az angol politikai hagyományokra építettek – de már azt hangoztatták, hogy „minden ember egyenlőnek teremtetett”. A franciák viszont teljesen felszámolták a régi rendszert, valamennyi népet felszólították példájuk követésére, támogatást ígértek nekik, s fegyveresen is terjeszteni kezdték az új eszméket és intézményeket.

Martin Malia amerikai történész úgy fogalmazott, hogy ez volt az utolsó „ártatlan forradalom”. Vagyis kirobbanását még egyáltalán nem tulajdoníthatjuk hivatásos forradalmárok munkálkodásának. A későbbi forradalmak is váratlanul érték a kortársakat, de ezek előkészítésében már részt vettek olyanok, akik számára a francia forradalom volt a követendő példa. 1789 előtt viszont még nem létezett a hivatásos forradalmár, aki meg akarja semmisíteni a régi rendet, s a világ totális átalakítására törekedve az erőszakot is vállalja. A felvilágosodás képviselői ellenezték az erőszakot, a népet alkalmatlannak tartották a kormányzatban való részvételre, és kizárólag felülről irányított reformoktól várták egy jobb világ létrejöttét. Még a forradalmárok által oly sokat idézett Rousseau is úgy vélekedett A társadalmi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.