rubicon

A francia államfejlődés

15 perc olvasás
A középkori nyugat-európai államfejlődés klasszikus útját Franciaország járta be. A hűbériség a legkisebb területi egységekig lemenően felbomlasztotta a Karoling-államot, majd a 12–13. században a királyság – az egyházra és a városokra támaszkodva – éppen a hűbériségben rejlő lehetőségek ügyes kihasználásával felépítette az erős monarchiát. Oly módon, hogy tiszteletben tartotta és megőrizte az egyes tartományok sajátos „szabadságait”, szokásjogát.

Nagy Károlyt, „Európa atyját” egyaránt ősüknek, középkori államuk létrehozójának tekintik a franciák (Charlemagne) és a németek (Karl der Grosse). Ugyanarra a Karoling-örökségre alapozva, a középkor századaiban teljesen eltérő irányt vett a francia és a német államfejlődés útja.

Nagy Károly halála után alig három évtizeddel birodalma, a nyugati kereszténység örök érvényű politikai keretének szánt Imperium Christianum végérvényesen részeire bomlott, s romjaiból alakult ki a következő századokban a máig érvényes nyugat-európai államrendszer. Unokái 843-ban a verduni szerződésben felosztották egymás közt a birodalmat. Kopasz Károly kapta a nyugati részt, Német Lajos a keletit, a legidősebb fiú, Lothar viselhette a császári címet, tehát az övé lett Itália Rómával, valamint a két másik királyságot elválasztó sáv az Alpoktól Flandriáig (Lotaringia). 870-ben a meerseni szerződésben Kopasz Károly és Lajos megosztoztak Lotaringián, de 880-ban a ribemonti szerződésben egész Lotaringia a Keleti Frank Királyságé lett, s ezzel kialakult a két ország közötti végleges határ.

Az állam privatizációja

A 9. század végétől a királyi címet felváltva viselték a Karoling-dinasztia tagjai és a normannokkal szemben

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.