rubicon

A forradalmár

Irányi Dániel, akiről Jókai Baradlay Ödönt formázta
10 perc olvasás

Irányi Dániel azok közé a forradalmi ifjak közé tartozott, akik stratégiai jelentőségű szerepet játszottak a március 15-i események alakulásában.

Ő mondott gyújtó hatású beszédet a Landerer és Heckenast Nyomda előtt magyar és német nyelven, s a továbbiakban is ott volt a forradalmi nap eseményeinek fókuszában.

Társai közül is kitűnt elvei szilárdságával, meggyőződésének tántoríthatatlanságával. A Batthyány-kormánnyal szemben is rendre radikálisabb álláspontot képviselt, bár valódi alternatívát nem nyújthatott.

A szabadságharc leverése után emigrációban keresett menedéket, majd a kiegyezés után visszatérve a függetlenségi ellenzék vezetésére vállalkozott. Irányi Dániel, akinek sorsa Jókait is megihlette, klasszikus forradalmáralkat volt.

Irányi (Halbschuh) Dániel 1822. február 24-én született a Szepes megyei Toporcon német anyanyelvű, szász családban. A gimnáziumot Eperjesen, Késmárkon, Rozsnyón végezte, majd az eperjesi Evangélikus Kollégiumban bölcsészetet és jogot hallgatott, s a magyar nyelvet is elsajátította. A magyar nyelvű kultúra fejlesztése mellett elkötelezett diáktársaság, a Magyar Nyelvmívi Intézet tagjaként, majd elnökeként Kossuthért és Petőfiért lelkesedett. 1841-től jelentek meg írásai az Athenaeumban és a Pesti Hirlapban, Nyilatkozás című közleményében szót emelt az iskola „nemzetietlensége” ellen. Családja baráti viszonyt ápolt Tompa Mihály költővel, s ő maga is verselgetett. A joggyakorlatot a kerületi tábla jurátusaként Eperjesen, majd 1842-től Pesten végezte, nevét ekkor magyarosította Irányira. Ügyvédi oklevelet 1844-ben szerzett, s hamarosan a főváros keresett ügyvédje lett.

A forradalmi áttörés

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.