rubicon

A föderalizmus illúzióla

A szovjet fenyegetés árnyékában
7 perc olvasás
A háború korai éveiben nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy Közép-Európa konfliktusai a regionális-demokratikus-föderalista elven alapuló újjárendezéssel megoldást nyernek. Moszkva előbb a készülő föderációs tervekkel szemben jelentett be óvást, majd a hadi helyzet alakulásának függvényében egyre hataloméhesebbé és mohóbbá vált, s a régió országainak belpolitikáját is befolyásolni kívánta. Európa nyugati és keleti fele közé vasfüggöny ereszkedett.

A két világháború közötti békerendszer összeomlását – Hitler és Mussolini ebben játszott szerepe miatt – a fasiszták műveként könyvelték el és bélyegezték meg. Hasonló becsmérlés illette azt a békéltetési eljárást is, amely a második világháborúhoz vezetett. Az 1930-as évek nyugati békéltetési politikájának fő ösztönzője valójában az volt, hogy felismerték: az első világháború utáni rendezést elhibázták. Bár a békepolitikát egyre több kritika érte, az első világháború utáni békeművet a Nyugat nem szűnt meg bírálni a második világháború korai szakaszában sem.

A háború korai éveiben nagy reményeket lehetett fűzni ahhoz, hogy Közép-Európa nemzetiségi konfliktusai a regionális-demokratikus-föderalista elven alapuló újjászervezéssel nyernek megoldást. A föderalizmus népszerű jelszó lett a közép- és kelet-európai emigránsok körében is. Még Benes, Csehszlovákia volt miniszterelnöke is meglovagolta a föderalizmus hullámát, jóllehet nemzetállami politikája annak éppen az ellenkezőjét képviselte, s a háború utáni Csehszlovákia homogén szláv államként szerepelt a terveiben. Ezt csak „etnikai tisztogatással” lehetett megvalósítani, ahogyan a lakosság erőszakos áttelepítése napjaink jugoszláv polgárháborújában zajlik. 1940-ben viszont megegyezett Wladislaw Sikorskival, a lengyel

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.