rubicon

A Bach-huszárok

1 perc olvasás

Az 1848-49-es szabadságharc leverését követően a magyar nemzet passzív ellenállásba burkolózott, a nemesség nem vállalt közhivatalt. Voltak azonban olyanok is, akik kollaboráltak a hatalommal. Ezek a magyar állami tisztviselők 1852-ben nemzeti jellegű, zsinórral díszített egyenruhát kaptak. Öltözetük után a köznyelv megvetően „Bach-huszároknak” nevezte őket, ugyanis e viseletet az önkényuralom fő képviselője, Alexander Bach báró (1813-1893) osztrák belügyminiszter hivatali ideje (1849-1859) alatt hordták. A hatvanas évek legelején az állami tisztviselők öltözékét polgári ruhára cserélték.

Az egyenruházati szabályzat 1852. május 17-én jelent meg Albrecht főherceg lovassági tábornok, Magyarország hadi és polgári kormányzójának aláírásával: „A véglegesen kinevezett álladalmi tisztviselők ezentúl, midőn szolgálatban vannak, egyedül ezen szabály szerinti egyenruhában kötelesek megjelenni, ellenben másféle nemzeti öltözetek viselése akár szolgálatban, akár szolgálaton kívül a legszigorúbban tilalmaztatik”.

A sötétzöld posztóból készült atilladolmány mellrészét 8 sor galambkosárban végződő zsinórzat díszíti. Az ujjakon, a hátrészen és a galléron magyaros zsinórzat van. A sötétzöld mentén fekete asztrahánprém fut körül. A mentét díszben a huszárokhoz hasonlóan panyókára vetve viselték.

Szintén fekete asztrahánból készült a díszföveg, az ún. kunkalpag. Elől aranyozott kétfejű sast ábrázoló jelvény található, mellén FJ (Ferenc József) monogrammal. A jelvény mögött lévő forgótartóból fekete kakastoll bokréta emelkedik. Egyszerű szolgálatnál vagy utazás közben a katonai tiszti tábori sapka mintájára készült fejfedőt viseltek, ugyancsak sötétzöld posztóból.

A dísznadrág egy sötétzöld szűk csizmanadrág, a külső oldalvarráson arany, illetve feketezsinórral díszítve. A fekete kordován csizmához aranyszínű sarkantyút viseltek. Az orosszürke posztóból készült szolgálati nadrágot – pantallót – aranysarkantyúval és fekete cipővel hordták. A díszöltözethez magyaros arany-fekete zsinóröv járult.

Az íves kard fekete bőr hüvelyét aranyozott veretek borították. Gyöngyházzal díszített markolata aranyozott oroszlánfejben végződik. Aranyozott keresztvasát kétfejű sas ékíti. Az egyenruhát fehér bőrkesztyű egészítette ki. A rendelet előírta, hogy a díszegyenruha beszerzése csak önkéntes alapon történjék.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.