rubicon

A '48-as honvédsereg örmény hősei

12 perc olvasás

Az 1848–49-es magyar szabadságharc 1849. október 6-án mártírhalált halt tizenhárom katonai vezetője közül ketten, Kiss Ernő altábornagy és Lázár Vilmos ezredes örmény eredetű családból származtak. Szintén örmény–magyar születésű tábornok volt Czecz János. Kiemelkedő szerepet játszott még Lukács Dénes ezredes, a honvéd tüzérség egyik megteremtője, „igazgatója”, valamint Lukács Sándor, aki kormánybiztosként elévülhetetlen érdemeket szerzett a honvédsereg felruházásában, illetve felszerelésében. 

Az akkor mintegy 12 ezer főt számláló magyarországi örménység egyöntetűen s erejét – számarányát – meghaladóan vette ki részét a magyarság szabadságharcából. Az 1848–49-es honvédsereg kb. 11 ezer főt számláló tisztikarában – nem végleges adatok szerint – mintegy 70 főről bizonyosodott be, hogy a magyarországi örmény diaszpórából származott. Ez szám szerint 2 tábornokot, 2 ezredest, 2 alezredest, 6 őrnagyot, 17 századost, valamint 40 hadnagyot és főhadnagyot jelent.

 

Kiss Ernő, honvéd altábornagy Kiss Ernő

Eleméri és ittebei Kiss Ernő Temesváron született

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.