rubicon

1968 Che Guevara

A lázadás szimbóluma
4 perc olvasás
Che Guevara volt az első globális forradalmár és az utolsó romantikus hős. A forradalommal életre-halálra elkötelezett szabadharcos. 1968 májusában a tüntető és utcai harcokba keveredő párizsi diákok jelszóként skandálták a nevét: „Che, Che, Che Guevara!” Jean Paul Sartre, a párizsi diáklázadás egyik legismertebb szellemi vezére, „korunk legteljesebb személyiségének” nevezte őt. Ki volt hát Che Guevara, miért válhatott a nyugati értelmiséget és a diáklázadásokat megihlető szimbólummá?

A második világháború utáni kettészakított világ arculatát és politikai térképét alaposan átalakította a gyarmati rendszer felbomlása és a függetlenné vált államok színrelépése. A hatvanas évek nemcsak az Egyesült Államok és a Szovjetunió szembenállásának, hanem a két szuperhatalom világ feletti uralma legalizálásának időszaka is volt. Ennek egyik következményeként zajlott le a parlamenti demokráciák egész intézményrendszerének, a politikai pártoknak a megmerevedése, a világpolitikai centrumok érdekeihez és céljaihoz való igazodása. Az egész világ visszhangozta az elnyomás, a gyarmatosítás és az imperializmus elleni követeléseket. A földhözragadt, papucsos kis Vietnamnak a félelmetesen hatalmas Amerikával szembeni győzelme hihetővé tette olyan lehetetlennek látszó célnak a kitűzését, mint a Guevara által megfogalmazott „újabb, egy, két és sok Vietnam létrehozását”. Ebben a hidegháborús hangulatban is felcsillant az igazságosabb társadalmi és nemzetközi viszonyok megvalósíthatóságának reménye.

Az Olaszországban kezdődő, hamarosan az egész nyugati világra kiterjedő, 1968 májusában Franciaországban tetőző diáklázadás a társadalom mélyében erjedő sokféle gondolat és fortyogó indulat váratlan kitörése volt, melynek megítéléséről a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.